A «Sloboda» tekecsapata nem hivatalosan 1978.-ban alakult amikor már a csapat játszott barátságos mérkőzéséket. A csapat hivatalos alakuló közgyülése 1980. március 17-én alakult meg. Az alapitó tagok között voltak Szabó Dániel, Szoboszlai József, Imre Lajos, Lénárd Béla, Juhász Sándor, Somogyi István, Kapusi Ferenc, Daku Ferenc, Škrbić Jovan, Bencsik István.

A tekecsapat első elnökségi tagjai Somogyi István elnök, Szabó Dániel titkár és Lénárd Béla, Juhász Sándor és Szoboszlai József elnökségi tagok voltak. Az 1982-es verseenyidényben a csapatnak 14 igazolt játékosa volt név szerint: Varjas Sándor, Juhász Sándor, Somogyi István, Szabó Dániel, Bala Sándor, Pósz István, Gál Ferenc, Daku Ferenc, Bencsik István, Kapusi Ferenc, Oláh Pál, Škrbić Jovan, Imre Lajos és Földi József. A kezdet kezdetén már az első évben a szabadkai községi liga 100 dobásos versenyében bajnoki cimet szerzet a csapat és 2-évi versenyzés után a szabadkai zóna 200 dobásos ligája megnyerése után a csapat bekerült a II Vajdasági ligába ahol most is szerepel kivéve az 2002/2003-as idényt amikor a 2001/2002-es versenyidény megnyerése után az I Vajdasági ligában szerepelt a csapat. Tehát elmondhatjuk, hogy csapatban a 2001/2002-es idényben érte el a csapat legnagyobb sikerét a II Vajdasági liga bajnoki cimjének az elnyerésével. A bajnoki cimet a következő játékosok szerezték meg: Méhes Károly, Bogárdi József, Juhász Sándor, Juhász Róbert, ifj. Balla Sándor, Bencsik István, Majlát Róbert, Vurdelja Đorđe és Kucor József.Sajnos mindez nem volt elegendő, hogy a csapat továbbra is Bácskossuthfalván játsza a hazai mérkőzéseit, mert ezután leszerelték a tekepálya felszerelését és a csapat azóta is vidéken azaz Topolyán 2007-ig Krivaján pedig 2007-től.

Egyéniben és párosban az emlitésre méltó eredmények1981-ben a szabadkai községi párosbajnokságon Škrbić Jovan és Juhász Sándor 905 fával a 3. mig Gál Ferenc és Bencsik István 870 fával a 6. helyet szerezték meg. Egyéniben Gál Ferenc 857 fával a 6. lett. 1982-ben a szabadkai zóna párosbajnokságán a Pósz István és Daku Ferenc összetételü páros 1650 fával hazai közönség előtt a 9. helyet szerezte meg. A 2001/2002-es bajnokságban a II Vajdasági liga bajnoki cime mellett az ifjúsági csapat a Rumán megtartott országos bajnokságon a 3. helyet szerezte meg.

A legnagyobb sikerek egyike az ifj. Balla Sándor és Lackó Mária összetételü vegyespáros országos bajnoki cime amit 2005. június 18.-án szereztek meg. A pálya megszünésével megszünt az utánpótlás is mert nagyon nehéz megoldani a játékosok álandó utaztatását mind az edzésekre mind a mérkőzésekre. Ezért a jelentősebb eredmények között főleg az idősebb tagok és veteránok kategoriában elért sikereket emlithetjük: 2002.ben a vajdasági bajnokságon az idősebb tagok között Škrbić Jovan az 5. helyet szerezte meg mig az Pósz István, Bencsik István és Juhász Sándor összetételü csapat 1213 fával megszerezte a bajnoki cimet. A 2010-es idényben a Milovanović Miodrag, Juhász Sándor és Tóth János összetételü csapat országos bajnoki cimet szerzett mig az idén azaz 2012-ben a Juhász Sándor, Homoja Imre és Tóth János a Belgrádban megtartott bajnokságon a 3. helyet szerezték meg. Ebben az idényben emlitésre méltó még Tóth Lajos középbácskai zóna bajnoki cimének az elnyerése egyéniben 1134 fás teljesitménnyel.

Meg kell emliteni még, hogy a férfi szakosztály mellett 1998. júniusától 2006. május 9.-ig müködött a női szakosztály is. A női csapat legjobb eredményei a 2001/2002-es és a 2002/2003-as versenyidényben megszerzett 3. helyek voltak. Az alakuláskor a csapatot a következő játékosok alkották: Tóth Ibolya, Szentpéteri Zita, Tóth Zita, Csertán Klára, Števo Slavica, Samardžija Milena, Lackó Mária , Juhász Julianna, Majlát Hermina és Dékány Gordana.

Mint már emlitettük a 2002/2003-as versenyidényben az I.B ligában a harmadik helyen végzett a csapat a Žitko és a Somboled mögött 38 ponttal. Ennek az eredménynek köszönhetően selejtezőt játszott a csapat a Szuperligába jutásért . A 4 fellépésen a csapat összesen 11855 fát ütött amivel a Somboled 12170 és a Toza Marković 11995 fás teljesitménye mögött a 3. helyet szerezte meg 140 fával lemaradva a Toza Marković mögött és 34 fával megelőzve a Vrbas csapatát.

Mindezek mellett emlitésre méltó a munkássportjátékok tömegségének a megemlitése is amikor minden hétvégén 70-80 ember vett részt a csapat által megszervezett versenyen. Az egészből levonhatjuk a következtetést, hogy amig a régi tekepálya volt a faluban tömegessen kijártak tekézni a falu lakosai és arra fogunk törekedni, hogy a következő évek folyamán elérjük azt a tömegességet ami régebben volt, mert most már 2014. január 26. óta a tekecsapat újra Bácskossuthfalván játsza hazai mérkőzéseit. Ennek érdekében 2014. novembere óta müködik a Sloboda tekeszakosztályának keretében a Tekesuli Bogárdi József vezetésével.Az edzéseket az általános iskola 5-8. osztályos diákjai látogatják. A tekesuli legtehetségesebbjeit név szerint Hamar Richárdot, Karai Sándort, Frank Szabolcsot, Beszédes Deniszt, Lak Ádámot és Jovanović Markot a 2015/2016-os idénytől leigazolja a tekeszakosztály és bedinditja a pionir csapatot is a felnőtt csapat mellett.A tél folyamán tervben van a munkássportjátékok népi rednszerü versenyének az újrainditása is. Reméljük, hogy ezen intézkedések nyomán sikerül növelni a tekesport iránti szerelmesek táborát és biztositani a felnőtt csapat utánpotlását. Az újabb keletü sikerek közül meg kell emliteni a Közép-Bácskai zóna 2014-es bajnokságán elért sikereket amikor a Majlát Róbert- Juhász Róbert összetételü páros első helyet szerzett mig egyéniben Majlát Róbert első Juhász Róbert pedig harmadik helyezett lett. A csapat mostani vezetősége Bogárdi József elnök és edző, Tóth Lajos titkár és Juhász Róbert csapatkapitány.