Egyesületünk 1997. március l-én tartotta alakuló közgyűlését. E fontos eseményt megelőzően a helyi és a környékbeli termelők már 1995-tól rendszeresen tartottak bor- és pálinkakóstolókat, és más rendezvényeket. A szüreti hagyományokat is ápolták ezen a vidéken.

A Rizling, tudomásunk szerint az első ilyen jellegű szervezetként alakult Vajdaság területén. Fő célunk a szőlészet és gyümölcsészet népszerűsítése és fellendítése.

Mint a polgárok szervezete (társadalmi és gazdaságon kívüli egyesület) lettünk bejegyezve az illetékes körzeti cégjegyzékbe. Jogi személy a Rizling, saját folyószámlája van a Pénzforgalmi Intézetné1. Alapszabályunk értelmében profitmentes szervezet vagyunk. Az egyesület szimbolikus tagsági díjakból, rendezvényekből és adományokbó1 tartja fenn magát.

Eddig 125 személynek adtunk ki tagsági könyvet, akik közül egyik része aktív tagnak, másik része pedig pártoló tagnak mondható. A helyi termelők mellett topolyai, bajsai, pacséri, feketicsi, verbászi, kamenicai tagjaink is vannak.