Több mint százmillió dinárral támogatja a szerb kormány a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetet. Vladimir Ilić és Nenad Ivanišević államtitkárok, valamint Pásztor István, a tartományi parlament elnöke ma meglátogatták az intézményt, amely idén ünnepli fennállásának 70. évét.      

A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet konyhája rossz állapotban van, ráadásul nem abban az épületben található, ahol a legtöbb gondozott él, így az ételt szállítani kell minden nap. Majláth Béla, igazgató, Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet, Bácskossuthfalva: „A két lokáció, amely több kilométerre van egymástól, ez gyakorlatilag annyit fed, hogy évi szinten 12-14 ezer kilométert kell megtennünk, ami önmagában egy hatalmas költség. Ami még itt nagy gond, hogy az élelmiszer-biztonsági kockázatok is felmerülnek, mert nyáron alapvetően megfelelő körülmények között kell az élelmet szállítani, de egyébként is minden tekintetben elavult épületről van szó, illetve már a felszerelések is teljesen amortizálódtak.”

Vladimir Ilić és Nenad Ivanišević államtitkárok Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnökének meghívására meglátogatták az intézményt, amelynek felújítását szorgalmazzák. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Közösen tekintettük meg azokat az elképzeléseket, amik az otthon mostani kapacitásának fejlesztésére vonatkoznak, itt mintegy 700 m2-es új épületszárnynak a létrehozásáról van szó, ahova a konyhát és étkezőt kívánják kihelyezni, illetve a vizesgócpontokat kívánják felújítani, mentőautó beszerzéséről van itt szó, illetve egy liftnek a kiépítéséről.”

A felújítás az otthon lakóinak életkörülményeit, illetve az ott dolgozók munkakörülményeit javítja. Vladimir Ilić, államtitkár: „Erre az otthonra a minisztériumunk prioritásként tekint, és törekedni fogunk rá, hogy az állami beruházások hivatalán keresztül egy jelentős összeget válasszunk ki erre a célra, amely javítja az otthon felhasználóinak és 119 dolgozójának életminőségét.”

A munkálatok és a berendezés több mint 100 millió dinárba kerül, a tervek szerint két év múlva megvalósul a felújítás. Nenad Ivanišević, államtitkár: „A tervünk, hogy az elkövetkező két évben ez az intézmény mindent megkapjon, ami nélkülözhetetlen, mert ez mindenekelőtt az egyik legrégebbi intézmény, másodsorban a legsúlyosabb kategóriákról gondoskodik, harmadsorban úgy gondolom, hogy a felhasználók és az intézmény, a tartomány és Topolya község megérdemli, hogy visszakapja a szociális védelem azt a támogatottságot, amely az elmúlt években igazságtalanul mellőzve volt.”

A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetben háromszáz közép- és súlyos értelmi fogyatékos kliens él. Az intézmény idén hetvenéves.

 

http://pannonrtv.com/web2/?p=335153