Október 18-án, mint derült égből a villámcsapás ért el hozzánk a rossz hír, hogy be fogják csukni a helyi benzinkutat. Sem a helyi közösséget, sem a községet nem értesítette a NIS, a helyi benzinkút dolgozója szólt nekünk, hogy kapott egy átiratot a becsukásról.
Négy évvel ezelőtt már volt egy ilyen elképzelés, de akkor a NIS regionális igazgatóságával való tárgyalás után sikerült megőrizni a benzinkutat, de akkor szóltak időben és az együttműködés szándékával kerestek bennünket.
A helyi közösség nyilván nem tudja egy magáncéget döntését befolyásolni, de megválasztott szervként kötelessége mindent elkövetni, hogy ilyen a közösséget kifejezetten hátrányosan érintő helyzetekben megtegyen mindent a helyzet orvoslására.
Ezúttal viszont senki nem volt hajlandó érdemi felvilágosítást adni október 19-én, ezért úgy döntöttünk egy korábbi igazgatóbizottsági tag javaslatára, hogy a vezérigazgatóhoz fordulunk, Kiril Tjurdejev-et szólísuk meg és kérünk tőle magyarázatot. Mivel a helyi közösség ingerenciái igen gyengék, úgy értékeltük, hogy a község nevében, magasabb szintet bevonva kérünk magyarázatot, amit október 19-én el is küldtünk. Írásban szükséges kommunikálni, hogy később ne lehessen semmit félremagyarázni, ha valaki nem állná a szavát.
Pénteken 26-án megérkezett a vezérigazgató válasza, ami számunkra a „nesze semmi fogd meg jól” mondást juttatja eszünkbe.
Időközben megtudtuk, hogy ugyanaz az illető üzemeltette a bácskossuthfalvi benzinkutat, aki a bajmokit is a NIS rendszerén belül, ahol viszont a felmondás után a NIS saját maga fogja azt üzemeltetni. Kiszivárogtak olyan információk is, hogy jövőre lejár a földbe helyezett tartályok törvényes üzemeltetési ideje, így azok cseréje szükséges.
A vezérigazgató válasza után és a fenti információk birtokában úgy döntöttünk, hogy a hétvégén megpróbálunk magánbenzinkutakkal felvenni a kapcsolatot, felvetve azt az igen jelentős körülményt, hogy a jövőben a Bácsalmás-Bajmok határátkelő 24 órásra bővülése után nagyobb átmenő forgalom várható. Egy olyan magánbenzinkút van egyelőre, aki hajlandó falunkban benzinkutat üzemeltetni, jelenleg vele folynak a tárgyalások. A minőségi üzemanyag mellett az autógáz árusításáról lenne még szó. A tárgyalások lezárása után tájékoztatást fogunk adni. 
Mellékeljük az elküldött levelet és a vezérigazgató válaszát.
Bácskossuthfalva Helyi Közösség