A Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar kemény éveket élt meg a múltban. Egyre fogyatkozó létszámmal és lehetőséggel próbáljuk fenntartani mindazt, amit örökségbe kaptunk. A kétezres évek elején fennálló stabil csapat létszáma mára a harmadára csökkent. Ezt a csapatot pedig az a szomorú helyzet tudta újra összehozni, amikor végső búcsút vettünk egykori karnagyunktól és egyben a zenekar történetének legjelentősebb személyiségétől, Gracza Antaltól. Az ő elhivatottsága, szakmai alázata és tanítása nélkül bizonytalan, hogy mára létezne-e egyáltalán zenekar, hiszen a belénk nevelt zeneszeretet és összetartás ösztönöz minket arra, hogy a nehéz időszakok ellenére is létezzünk és a jövőben is legyen helyünk a bácskossuthfalvi, szerbiai és a külhoni kulturális életben.

2014 nyarán az a szerencse ért bennünket, hogy egykori zenekari tagunk, Horák Réka befejezte tanulmányait, hazatért és elvállalta a zenekar vezetését. Köszönettel tartozunk Pecsenka Andrásnak, aki továbbra is a zenekar elnökeként képviseli érdekünket a felsőbb körökben. Jelenleg 14 tagot számlálunk. A rézfúvósok csapatát trombitán Nemes Lajos Győző, Kotek Szabolcs, Kotek Lóránd, Mészáros Boglárka és Bajszár Béla, tubán Juhász Viktor és Varga József, esz trombitán Molnár Csaba alkotja. Fafúvósaink klarinéton Horák Réka, Veselinović Szilágyi Huanita és Kucor Tamara, tenor szaxofonon Lakatos Lóránt. A ritmusszekcióban jelenleg besegít cintányéron és nagydobon Gracza Gabriella és kisdobon Nagy Nimród. A tervek szerint Gracza Gabriella hamarosan fuvolán kezd tanulni, ami azért jelentős, mert a zenekarunk történetében ő lesz az első fuvolista. Tudatnunk sem kell, hogy a zenekar felépítése hiányos. Az elmúlt néhány fellépésre sikerült kisegítőket hívnunk, de szeretnénk, ha mihamarabb helyi gyerekekkel töltődne fel a zenekar. Az idei tanév kezdetén klarinét szakot nyitott a topolyai Zeneiskola Bácskossuthfalván 4 tanulóval. Reményeink szerint a fiatal zenészek idővel csatlakoznak hozzánk, hogy megtapasztalják a közös zenélés örömét. Emellett szívesen várunk minden zene iránt érdeklődő csemetét, hiszen a szárnykürtök, esz trombiták, tenor hangszerek, szaxofonok, tubák és dobok is gazdára várnak.

Három nagyobb szereplés áll mögöttünk. 2014. szeptember 6-án részt vettünk a Szüreti napokon Bácskossuthfalván, majd 13-án a IX. Topolyai Mézkarneválon léptünk fel. November 15-én pedig Szentes Város Fúvószenekarával tartottunk hangversenyt a Gracza Antal Emlékkoncerten. Jelenleg a felkészülés időszakában vagyunk. A nyári, illetve őszi időszakra szeretnénk a repertoárunkat olyan darabokkal frissíteni, ami közelebb hozza a mai közönséget a fúvószenéhez. Nézőink dúdoljanak, üssék a ritmust a lábukkal, üljön ki a mosoly az arcukra, perdüljenek táncra, ha épp úgy tartja kedvük. Mindemellett fontosnak érezzük, hogy a repertoárunk klasszikus és meghatározó számait is megőrizzük, hiszen ezekben az indulókban, valcerokban, polkákban gyökerezik a múlt iránti tiszteletünk.

Hálával tartozunk a bácskossuthfalvi helyi közösségnek, a pályázatíró szakmunkatársaknak, Topolya községnek, a magáncégeknek és az Idős Kovács Gyula Általános Iskolának az erkölcsi, illetve az anyagi támogatásért. Pozitív szemlélettel és tettre készen vágunk neki a jövőnek.

A 2015-ös és 2016-os évben a zenekar számára iskolás gyerekek zenei oktatását utánpótlás nevelés céljából a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány támogatta.

Mészáros Boglárka